Musikinspiration; Amadeus (1984)

amadeus

En av de största filmerna genom tiderna är kanske förvånansvärt nog, för somliga, ett kostymdrama från 1984 vid namn “Amadeus”. Filmen behandlar den i verkligheten fiktiva rivaliteten mellan Antonio Salieri och Wolfgang Amadeus Mozart (varifrån filmen givetvis tar sitt namn) som inom filmens ramar i allra högsta grad är på blodigt allvar. Amadeus är regisserad av Milos Forman, F. Murray Abraham och Tom Hulce spelar Salieri respektive Mozart och filmen vann en Oscar kort efter att den släpptes. Amadeus står ut för sitt kostymdrama som kännetecknas av sin tunga psykologiska atmosfär, gnistrande musik som inkluderar storverk från Mozarts sida och autentisk användning av maskeradkläder som gör att man känner sig närvarande i 1800-talets Österrike-Ungern.

Filmen ger en något missvisande men ändå intressant inblick i Mozarts liv, såväl som i Salieris uppgång som hovkompositör i de italienska och tyska hoven, och är trots sin mastodontlängd på drygt 3-4 timmar en film som till synes tar slut i ett ögonblick. Medan man som åskådare vaggas in i en mild resa från Salieris perspektiv så utvecklas filmen snart till ett rasande rivalmöte mellan Salieri och Mozart som sedermera slutar i ett klassiskt, mästerligt utövat hämnddrama. Vad som också är intressant för en följare av Chopin och konnässör av klassisk musik överlag är att Amadeus bärs fram av Mozarts många verk, såväl som kontemporära musikaliska musikstycken, då skillnaden mellan Mozarts och Salieris kompositioner är ett centralt tema i berättelsen och något som driver filmen framåt. Exempel på bra scener som visar vad jag talar om finner ni här:

https://www.youtube.com/watch?v=IZbl6jQuyuM

Personligen skulle jag hävda att filmen, utöver sitt fantastiska drama med autentiska kostymer och inlevelserika atmosfär, är en utomordentlig introduktion till klassisk musik och en djup cinematisk inblick i hur Mozart kom att bli den främste kompositören av klassisk musik, en ständig inspiration för Chopin, och den definitiva formgivaren av en musikalisk genre som efter Mozarts tid också framkallade en drös begåvade, flitiga och innovativa kompositörer. Skulle jag vara du så hade jag plockat upp Amadeus: Director’s Cut, som är en förbättring av ursprungsfilmen på alla sätt.

12.01.17