Andra mästare; Frans Schubert

Franz Schubert föddes den 31 januari 1797 i Himmelpfortgrund och han dog den 19 november 1828 i Wien. Schubert var en österrikisk tonsättare.

franz-schubert

 

Schubert är ett av de mest välbekanta namnen i musikhistorien. Han levde ett kort lov, men hans produktion var enorm – han skrev över 1000 verk! Många av hans verk är skrivna för mindre sammanhang, musikaliska salonger och kräver inte konsertestrader eller operascener. Ända sedan hans kammarmusik, pianomusik och sånger skrevs så har de framförts i hemmiljöer. Han använde texter av den tidens stora poeter som Goethe, Friedrich Schiller, Heinrich Heine, Friedrich Rückert och många fler. Han umgicks i de intellektuella konstnärskretsarna i Wien och var även välbekant med annan europeisk kultur och använde texter av bland andra Sir Walter Scott och Shakespeare.

Rent musikaliskt så företräder Schubert en tradition fast förankrad i Haydns, Mozarts och Beethovens musik, men var även en stor förnyare inom lied-genren.

Här är en länk till en lista av alla Franz Schuberts verk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Verklista_f%C3%B6r_Franz_Schubert

 

Istället för att välja en favorit bland alla Schuberts över tusen verk, så länkar jag istället en video med det allra bästa från honom:

https://www.youtube.com/watch?v=iiChxN0T2kA

22.03.15